Kiraz Ziraat Odası

21425

TOPLAM

57900

İlçemizde hayvancılık ve tarımsal faaliyetler, halkın geçim kaynağı olması nedeniyle yöre ekonomisi bakımından önem arz eder. İklim şartlarının ılıman ve yağışlı, sulama imkânlarının elverişli olması sebebiyle İlçemizde yıl içerisinde ekim-dikim ve hasat faaliyetleri birbirini takiben aralıksız sürdürülür.
            İlçemizin tarımsal üretim deseni; incir, zeytin, kiraz, kestane başta olmak üzere ticari önemi olan meyveler ile tütün, patates, turşuluk hıyar (kornişon), fasulye, barbunya, silajlık mısır, yem şalgamı ve hayvan yemi olarak kullanılmak amacıyla hububat ekiminden oluşur.

Tütün ve kornişonda sözleşmeli üretim yapılmaktadır. Tütün üreticileri Öz Ege Tütün San ve Tic A.Ş, Alyancs Tütün A.Ş, Sünel Tic. Türk A.Ş, TTL Tütün San. Ve Dış. Tic. Ltd. ve Socotap Specialısts İn Riental Tobacco firmaları ile sözleşme imzalamaktadırlar. Biber ve kornişon üreticileri ise Mevsim Turşu Kirazlar Ferma. San. Tic. Ltd. firmasıyla anlaşma yapmaktadırlar.

İğdeli Mahallesi Zirve Mevkiinde fasulye hasat dönemi her gün fasulye pazarı kurulmaktadır.

Bakanlığımızın yem bitkilerine (silajlık mısır, yem şalgamı, yonca, İtalyan çimi vs.) önemli ölçüde destek vermesi, İlçemizdeki hayvan varlığının çokluğu ve hayvancılık sektöründe yem ihtiyacı maliyetinin yüksek olması nedeniyle yöremiz tarım alanlarının büyük bir kısmında yem bitkileri ekildiği görülür.

Ovacık Mahallesinde kesme çiçekçilik yapılmakta olup lilyum ve glayöl yetiştirilmektedir.

TARIM ARAZİ SULAMA DURUMU:

İlçemizin tarım alanlarından kuru tarım alanı 17070 Ha., Sulanabilir tarım alanı ise 5735 Ha’ dır. Bu sulanabilir tarım arazilerinin su kaynağı artezyen, derin kuyu pompaları ve Küçük Menderes çayıdır.

Küçük Menderes çayı yazın kurumaktadır.

HAYVANCILIK

Tarım Sektörünün bir yan kolu olarak yürütülen hayvancılık yöremizde önemli bir yer tutmaktadır. Büyük çapta sürü sahipleri az olmakla birlikte her çiftçi ailesinin 10-20 büyük ve küçükbaş hayvanı mevcut olup, daha ziyade aile işletmeciliği şeklinde hayvancılık yapılmaktadır. Ancak kurulan ve faaliyete geçen kooperatifler, süt fiyatındaki artış ve hayvancılık desteklerinin teşviki sayesinde özellikle süt üretimi aile içi üretim olarak adlandırılamayacak kadar gelişmiştir.

Son Yıllarda kültür ırklarının ilçemiz çiftçileri tarafından benimsenmeye başlanması ile yüksek süt verimli hayvanlar ilçemiz çiftçileri tarafından satın alınmıştır. Hali hazırda birçok çiftçimiz ellerindeki melez büyükbaş hayvanları kültür ırkları ile değiştirmiş durumdadır. İlçemizde damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı 2138 adet işletme bulunmaktadır. İlçe müdürlüğümüze kayıtlı 7215 adet işletmemiz bulunmaktadır.

İlçemizde bulunan özel hekimler tarafından suni tohumlama ve aşılama çalışmaları yürütülmektedir. İlçe Müdürlüğümüz tarafından aşılama çalışmaları ve küçükbaş hayvan küpesi yapılmakta olup, büyükbaş hayvan küpesi Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğince yapılmaktadır.

İLÇEMİZİN HAYVAN MEVCUDU AŞAĞIDA GÖSTERİLMİŞTİR

HAYVAN VARLIĞI

SIĞIR             : 84,170
KÜÇÜKBAŞ  : 32,156
ARI KOVANI :  4.187
KANATLI     : 102,000  KAPASİTELİ 14 KÜMES

Hayvancılık ürünlerinden süt; Pınar Süt ve Sütaş tarafından toplanmakta kısmen bölgede çalışan 9 adet mandırada işlenmekte kısmen de peynir, yağ, yoğurt gibi gıda maddelerinin aile içerisinde yapımında tüketilmektedir. Günlük et tüketimi de tamamen ilçe bünyesinden karşılanmaktadır.

Hayvan varlığı açısından ilçemiz İzmir ilinde 3. sırada, kayıtlı çiftçi sayısında da 4. sıradadır.