Kiraz Ziraat Odası

Kiraz Ziraat Odası > SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI

SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI

Anayasamızda belirtilen Sosyal Devlet ilkesinden hareketle, 1986 yılında 3294 sayılı Kanunla; Yoksul vatandaşlarımızın desteklenmesi, Toplumsal dayanışma bilincinin güçlendirilmesi, Sosyal barışın korunması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF) ve Türkiye genelinde İllerde Vali, İlçelerde ise Kaymakam başkanlığında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) kurulmuştur. Buna paralel olarak da 22.07.1986 yılında Kiraz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kurulmuştur

Vakfımız şuan 1 Müdür, 2 Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi ve 1 Yardımcı Hizmetli olmak üzere 4 personel ile Vakfımıza ait binanın 1. Katında hizmet vermektedir.

3294 SAYILI KURULUŞ KANUNUMUZUN AMACI

Fakru zaruret içinde bulunan vatandaşlar ile her ne suretle olursa olsun Türkiye’ye kabul edilmiş veya gelmiş muhtaç durumda kişilere yardım etmek, Sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmek.

3294 SAYILI KANUNUMUZUN KAPSAMI

1-Fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan, Kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlar, Geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişiler.

2-Kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, Fon Kurulunca belirlenecek ölçütlere göre; hane içindeki kişi başına düşen geliri, onaltı yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunanlar da bu Kanun kapsamındadır.

3-Her türlü acil durum ve afetten zarar görenler ve şehit yakınları ile gaziler ise, Fon Kurulu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca belirlenecek kriter ve süreler çerçevesinde bu Kanun ile sağlanacak haklardan yararlandırılır.

Özel hukuk tüzel kişiliğine haiz Vakfımızın karar organı Vakıf Mütevelli Heyetidir.

İlçemiz Vakfının Mütevelli Heyeti; Kaymakam Başkanlığında Belediye Başkanı, Malmüdürü, Milli Eğitim Müdürü, Sağlık Bakanlığı İlçe Üst Görevlisi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü, Müftü, Muhtarlarımızın kendi aralarından seçtikleri  2 Mahalle Muhtarı, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcilerinin kendi aralarından seçtiği 1 Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi ve 2 hayırsever vatandaştan oluşur.

Tüm yardım kararları ile miktarları ve Vakfımızın tüm iş ve işlemleri Vakıf Mütevelli Heyeti kararları doğrultusunda belirlenmektedir.

2022 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILACAK BAŞVURULAR

662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler sonucu; Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İl veya İlçe İdare Heyetlerinden” ibaresi “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından”, 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “İl veya İlçe İdare Kurullarının” ibareleri “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının” olarak değiştirilmiştir.

Buna göre daha önce İlçe Mal Müdürlüklerine yapılan başvurular Vakfımıza yapılacak olup; muhtaçlık kararları 25.01.2013 tarih ve 28539 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde Vakıf Mütevelli Heyetince değerlendirilerek verilmektedir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GELİR TESPİTİ BAŞVURULARI

633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne “genel sağlık sigortalılarının tespitinde esas alınacak gelir tespit testlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek ve bu testleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıyla işbirliği yaparak uygulamak” görevi verilmiştir. Bu bağlamda Vakfımız; 28 Aralık 2011 tarih ve 28156 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” doğrultusunda Gelir Tespiti yaptırmak isteyen vatandaşların işlemlerini 01/01/2012 tarihi itibari ile yapılmaya başlamıştır.

Tüm Gelir Tespiti işlemleri Vakıf Mütevelli Heyetince değerlendirilerek karara bağlanmaktadır.

VAKFIMIZCA YAPILAN YARDIMLAR

Vakıf Yardımları